Thursday 23 January 2014

Kuih Cara Manis





Assalamualaikum rakan semua..
ada peminat kuih cara manis tak? 
mesti ada yang da terror membikinnya.. cikzann baru cuba buat tuari.. saja cuba resepi baru. mana tau kalau2 anak2 dan somi suka.. ermmm, deorang bese2 je. 

Bila bese2 je, bukan bermakna yg kuih cara cikzann tak jadi tau! dah memang, anak2 agak cerewet dalam memilih makanan.. dan kadang- kadang memang langsung takmo cuba. uminya saja yg syiooookkk sendiri memasak bagai. 

Hubby lak.. bukan jenis kuat makan kueh2 ni.. kecualilah, yg dia suka.. terutamanya kuih muih tradisional dari negeri kelahirannya lah!

Ok. takpelah. biar cikzann je yg makannya!! buat sebakul.. leh edar2kan kat mak sket, kat anak2 sedara sket.. dapat gak pahala ..urmm.

Dah rasa cam belog masakan la plak sejak tahun 2014 nih. Dah tukar tema ke.. hihi.

Uolls,

Resepi kuih cara, cikzann google aje. Dah jumpa yg cikzann rasa boleh dipercayai tulah yg dicuba. Alhamdulillah, tak mengecewakan. Dan memang mudah..
ni acuannya.. cikzann beli dah lama..hubby sesuka ati simpan dalam setor, sampai cikzann lupa nak cuba resepi ni.







Pengalaman buat kue ni, memang best. Sonok lak, tuang2, isi gula, angkat.. tak  terkejar dek  tangan kalau sorang2, and, memang cikzann sorang2. Harith ada gak jenguk, tapi bukan tukang bantu.. tukang sibuk aje dia tu.

Resepi Kuih Cara Manis








Bahan-bahan ( 20 biji )

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 biji telur
1/2 sudu kecil pewarna hijau / pandan
1/3 sudu kecil garam
Air jika pekat
Gula 

Cara-cara

1. Campurkan semua bahan di atas kecuali gula. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika adunan berketul dan nampak pekat. Kacau hingga sebati. Tapis jika masih berketul.
2. Kemudian, panaskan acuan atas api kecil. Sapukan minyak pada acuan menggunakan berus. Pastikan api kecil. 
3. Apabila acuan dah panas, tuangkan bancuhan..jgn penuh. 
Kemudian letak 1/3 sudu kecil gula atas stp satu acuan tadi.
Tutup acuan dengan tudung periuk hingga masak. 
Selamat mencuba.





No comments:

Post a Comment