Assalamualaikum wrt...
Bermula dengan melawat sebuah belog, yang menyiarkan
keenakan nasi dagang asli negeri Terengganu.. membuatkan kecur air liur. Memang
cikzann peminat nasi dagang. Pernah cuba
membuatnya, tapi taklah sehebat sifu2 nasi dagang yang hebat..
Kelas terakhir sem. 5, kami dijamukan dengan nasi dagang
dari Kemaman. Buah tangan dari abang Man,
yang memang murah hati.. dan sentiasa
murah hati.. sangat sedap. Terima kasih daun keladi.
Kali ini dek teruja dengan keenakannya.. cikzann mengambil
kesempatan untuk meminta hubby membelikan
rempah nasi dagang, ketika dia ke Kuala Terengganu dua hari lalu. Rempah
dibeli di Sabasun Hypermarket.. (kalau tak silap) Orang Kuala Terenggganu tahu
tempat ni..
Hampir 10 peket dibeli, dengan dua jenis rempah berlainan
cap.. punyalah berkobar semangat nak memasak..
Hari ini..
kesempatan cuti Hari
Wesak , dipenuhi projek kukus -mengukus. Beras wangi siam telah direndam sejak malam tadi.. Begitu juga ikan aya/ tongkol telah direbus
dengan agak lama dengan asam keping, garam dan gula Melaka.. Projek dimulakan
pukul 8.30 pg.. kononnya, menu ni bukan untuk sarapan pagi, tapi untuk makan
tengahari.. siap jam 10pg..
Habis lenguh urat2 badan.. tapi hasilnya, mengembirakan..
Inilah rezeki suami dan anak2 cikzann hari ini. Akan dihantar kerumah mak,
kakak, dan abang juga..
Bahan-bahan ( Untuk 20 orang makan )
Nasi
10 pot beras
wangi siam Birds of Paradise direndam
selama 8 - 9 jam
6 ulas
bawang merah mayang halus
1 inci halia
dimayang
2 sudu kecil
halba
Santan secukupnya
1 sudu besar
gula
segenggam
garam
Cara-cara
memasak nasi:
1. Beras yang direndam dikukus sehingga masak (keluar asap), kemudian
diangkat dan digaul rata dengan santan cair.
2. Kukus sekali lagi hingga masak dan
diangkat dan digaul bersama santan pekat, halba, halia, bawang yang dimayang.
Kari Ikan Tongkol aka Aya
2 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama setengah keret besar nisan, 4 keping asam gelugur dan garam secukup rasa, air
rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
6 ulas bawang merah
3 ulas
bawang putih
2 keping legkuas kisar
2 inci halia
Lada kisar
Santan secukupnya..
Rempah nasi dagang cap bunga Rose sepeket.
Cara-cara
1. Tumis bahan kisar hingga garing, naik minyak.
2. Masukkan rempah nasi dagang yang dibancuh dengan
air.
3. Masukkan santan, bila menggelegak.. masukkan
ikan yang telah direbus sebelumnya beserta asam keeping dan perasa..
4. Biarkan lama di atas api, agar lebih serata
rasanya.. dan ikan lebih lembut.
5. Masukkan cili padi.
Acar mentah:
3 biji timun
1 batang
karot
3 biji cili
merah besar
2 potong
nenas
1/4 kobis
(setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)
Lagi sedap dihidang dengan telur rebus.
tara.. siap dihidangkan..
sedia untuk dimakan..
Syukurlah, beras wangi yang dibeli untuk kegunaan harian berjaya
digunakan juga hari ini. Bila dimasak sebagai nasi putih, ianya sangat
memuakkan dan agak lembik.. sehingga beras ini dibiarkan saja oleh cikzann.. anak2 dan
suami tak suka, lebih rela makan beras yang murah.. mungkin sebab tekak dah
biasa makan beras murah2 je..tak payah nak beras wangi- wangi ni..
No comments:
Post a Comment