Saturday 8 February 2014

Nasi Kerabu Tumis



Salam sayang kat korang semua..




Terima kasih kerana sudi singgah ke belog cikzann..  dah beberapa hari cikzann menggugel..semata2 nak cari resepi nasi kerabu.. siyessss, ni pertama kali cikzann mengkerabukan nasi kuning ni. Atas dasar sebab ia makanan kegemaran hubby.. cikzann dgn senang hatinya belajar. Pernah tolong famili suami masak nasi ni..cuma, buat sendiri..ini kalilahhhhh..



Kita tatap lah dulu gambar nasi kerabu kuning ni..
Dimasak macam nasi biasa, cumanya dimasukkan dua btg serai ketuk dan beberapa helai daun limau purut..


Ikan ni, cikzann goreng atas citarasa sendiri.. tak guna resepi mana2.. tepung beras, sedikit tepung gandum, serbuk kunyit, telur & air.. buat gitu je.



Ulam2 an yg cikzann sediakan..itu je yg hubby beli.. ada lg tak lengkap. Tapi tak mengapalah.. len kali, cikzann buat yg lebih lengkap..

Sambal kelapa yg mabelesss.. sedap, terasa manis ikannya.


Hidangan tengahari yg ala kadar je.. sampai ke malam tak abes lagi.. petang tadi, dua org rakan sekerja suami datang.. 
rezeki mereka lah ni.. lega ada yg tolong perabeskan.


Dalam kepenatan tiga jam di dapur masterchef, kononnya.....
dapatlah mendekokan nasi kerabu tumis ni seadanya..  tambah dengan keropok ikan nipis memang lagi sedap.. keropok Kemaman tuhhhh.. ihsan adik ipar tersayang, aen.. nanti bolehlah bagi lg ye!!!


Oleh kerana tukang masaknya, konon berdiet..... jadi nasi yg siap dihias utk jadi model belog cikzann ni, dibedal oleh  si Wa. 


RESEPI NASI KERABU TUMIS

Kuah Tumis Kerabu
4 cwn santan pekat     
8 ulas bwg merah/ 7 ulas bwg putih/ 3 ulas bwg besar  *
20 tangkai lada kering  *
2 btg serai- ketuk   *
1 keping asam gelugor
3 keping gula melaka/perang
5 sudu budu
1 inci halia  *
garam secukup rasa

Cara:
Kisar bahan bertanda *.
Tumis bahan kisar hingga garing.. lagi lama lagi sedap.
Masuk asam keping..
Masukkan budu, tumis hingga bau wangi.
Tambah santan, kacau jgn sampai berketul.
Isi perasa, gula melaka..

Sambal Kelapa

10 ekor  ikan selayang, bakar..jgn terlalu garing..biar sedikit basah
1 biji kelapa parut - goreng tanpa minyak, biar agak garing.
4 btg serai, 1 inci halia, sedikit lada hitam, bawang merah- tumbuk lumat.

Gaul semua bahan, masukkan gula garam..
Rasa lebih kepada manis..


Berpusing2 pinggan ni.. utk menghasilkan gambar yg buat cikzann puas hati.. Jurukamera amatur le katakan..hihi.

Ini je lah hasilnya..
Alhamdulillah..ramai yg dpt merasanya..



No comments:

Post a Comment