Assalamualaikum wrt.
Dua minggu lepas cikzann ada buat kuih ini.. lebih kurang kuih kaswi, cuma ia dikukus dalam acuan comel.. dalam bahasa kasarnya kuih ni dipanggil kuih lompang.. itu menurut loghat nogori la tu.. hehe
2 biji lompang yg sedappppp.. siyes tau..
rupa tak berapa nak lompang.. iaitu berlubang sedikit ditengah2 nya.. tapi rasa tetap ada.
Resepi cikzann cedok dari belog ; MaDiHaA aka Ratna.. thanks ye!!
Bahan2
3 cawan tepong
gandum
1 1/2 cawan gula
merah
1/2 cawan tepong
ubi
7 cawan air
2 helai daun
pandan
3 sudu kecil air
kapur (masukkan 1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2 sikit gunakan
jari untuk menghasilkan air kapur yg
sederhana pekat, kemudian baru di sukat)
3 sudu besar
kicap manis (untuk warna & untuk menaikkan rasa lemak)
Bahan salut
1 biji kelapa
yang agak muda di parut putih
sedikit garam
halus
(kukuskan kelapa
sebentar untuk mengelakkan ia cepat basi)
Cara menyediakan
1. Masak gula
merah bersama dengan 3 cawan air & daun pandan sehingga gula larut.
Tapiskan & campurkan dengan 4 cawan air lagi.
2. Panaskan
periuk kukusan.
3. Campurkan tepong
gandum dengan tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan. Tuangkan air gula sedikit demi sedikit sambil
di kacau rata menggunakan whisker.
Campurkan air kapur & kicap & kacau sehingga tiada
berbintil.
4. Kukus kuih
sehingga masak 15minit dengan penutup periuk kukusan dibalut
dengan kain bersih.
Pendapat cikzann, rasa lompang ni lebih sedap, berbanding kaswi sebelum ni.. mungkin penggunaan kapur makan yg lebih sedikit, membantu memejalkan kuih..
namun, jika terlebih byk pun tak elok juga untuk rasa kuih..
No comments:
Post a Comment