Monday 3 March 2014

Tart Telur yg diidamkan dah menjelma..


Salam sayang..



Malam tadi, cikzann bersengkang mata.. menyiapkan tart yg daa lama diidamkan.. dah lama siapkan bahan2nya, tapi bahan silih berganti sebab digunakan utk tujuan kuih lain.. tart telur idaman masih jua tak terlaksana. Kenapa? sebab, oven dalam setor amat susah utk dikeluarkan kecuali si gagah dalam rumah yg keluarkan.. wah, gagahnya.. bercinta rasa nak membakar, jika oven terperap dlm setor.. tak simpan kt situ, rasa berserabut pun ada.. dapur umah bukanlah besauuuu sgt..



malam tadi, dengan semangat yg berbelah bahagi dan tambahhhh.. cikzann kuatkan semangat.. wpun masih keletihan dek kursus tot  DR Muda, dan Ahad plak terpaksa berkejar mengemas hstay  Husna Guest House di Bukit Gambang.. memang terasa letihnya. Lebih2 lagi, bila usia pun dah bertambah ni.. huhuhhhh..





yg last dalam oven. masa ni, sangat2 malas daaa. siap cikzann buat tart yg besau nau.. nak cepat abes. nak buang, aih, sayang weh..

gambo yg ni, i like.. dah siap da ni..tunggu mkn je.

kalau beli di kedai, berebut2 anak nak abeskan.. bila dah buat bebanyak, payah betul nak abeskan!
siap kena paksa oleh chef dia..

Resepinya?
cikzann gugel aje.. kompen banyak resepi.. ni yg cikzann buat: dari blog putrizyan.blogspot.com. tq ye.

Resepi crust

Bahan-bahan:
1 cawan marjerin 1/2 cawan gula
1 biji telur gred C
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum

Cara-cara:
1) Putar marjerin dan gula hingga kembang. 
2) Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
3) Masukkan 1 cawan tepung dulu pastu putar nagi sebati kejap. Masuk lagi 1 cawan tepung pastu putar lagi sampai sebati aje.
4) Time ni adunan still lembik. Lepas tu boleh tambahkan tepung sikit-sikit dan uli sampai doh tak melekat kat tangan. Kalau still melekat kat tangan, tambah tepung lagi okay. Tapi jangan terlebih tepung sebab nanti adunan jadi keras susah pulak nak tekan-tekan dalam acuan ye. Cukup sekadar adunan tu tak melekat kat jari jemari ye.
5) Bakar suhu 170 darjah selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Kalau suka yang rangup boleh tunggu sampai keperangan. Kalau tak suka rangup, dalam 10 minit pon dah boleh kot.


Filing Telur
4 biji telur ( size A @ B )
3/4 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan air kosong
1 sudu esen vanila
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
1) Campur semua bahan, kacau sebati dan tapis dulu.
2) Masukkan dalam crust yang tadi.
3) Bakar suhu 170 darjah selama 18-20 minit. Bergantung pada oven.


nih hasil terawal.. terlalu garing..menyebabkan agak keras. almaklumla..pestaim tauuu.
tak dapat nak agak lagi camane.

Sebenarnya..masih lagi tak puas hati.. len kali, kalau berkesempatan buat lg, cikzann nak cuba resepi lain lakk.

yg nih dah nak last.. byk yg cik AinHusna yg buat. Rajin benar anak dara cikzann..(promote anak dara sket..heh)
Masa ni, mata cikzann da ngantuk sangat.. dah lewat malam. sib baik budak2 masih lg ada yg main futsal belakang umah.. ilanglah kesik tengah malam.. kesik?? loghat kelate tu.. Haha.


No comments:

Post a Comment