Monday 12 May 2014

Nasi Dagang Sedap..


Assalamualaikum wrt...

Bermula dengan melawat sebuah belog, yang menyiarkan keenakan nasi dagang asli negeri Terengganu.. membuatkan kecur air liur. Memang cikzann peminat nasi dagang.  Pernah cuba membuatnya, tapi  taklah  sehebat sifu2 nasi dagang yang hebat..

Kelas terakhir sem. 5, kami dijamukan dengan nasi dagang dari Kemaman.  Buah tangan dari abang Man, yang memang  murah hati.. dan sentiasa murah hati.. sangat sedap. Terima kasih daun keladi.

Kali ini dek teruja dengan keenakannya.. cikzann mengambil kesempatan untuk meminta hubby membelikan  rempah nasi dagang, ketika dia ke Kuala Terengganu dua hari lalu. Rempah dibeli di Sabasun Hypermarket.. (kalau tak silap) Orang Kuala Terenggganu tahu tempat  ni..
Hampir 10 peket dibeli, dengan dua jenis rempah berlainan cap.. punyalah berkobar semangat nak memasak..

Hari ini..
kesempatan cuti  Hari Wesak , dipenuhi   projek kukus -mengukus. Beras wangi siam telah direndam sejak malam tadi..  Begitu juga ikan aya/ tongkol telah direbus dengan agak lama dengan asam keping, garam dan gula Melaka.. Projek dimulakan pukul 8.30 pg.. kononnya, menu ni bukan untuk sarapan pagi, tapi untuk makan tengahari.. siap jam 10pg..
Habis lenguh urat2 badan.. tapi hasilnya, mengembirakan.. Inilah rezeki suami dan anak2 cikzann hari ini. Akan dihantar kerumah mak, kakak, dan abang juga..

Bahan-bahan ( Untuk 20 orang makan )

Nasi
10 pot beras wangi siam Birds of Paradise  direndam selama 8 - 9 jam
6 ulas bawang merah mayang halus
1 inci halia dimayang
2 sudu kecil halba
Santan secukupnya
1 sudu besar gula
segenggam garam

Cara-cara memasak nasi:
1.            Beras yang direndam  dikukus sehingga masak (keluar asap), kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair.
2.            Kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan digaul bersama santan pekat, halba, halia, bawang yang dimayang.

Kari Ikan Tongkol aka Aya
2 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama setengah  keret besar nisan, 4 keping  asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
6 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih
2 keping legkuas                           kisar
2 inci halia

Lada kisar
Santan secukupnya..
Rempah nasi dagang cap bunga Rose sepeket.

Cara-cara
1.     Tumis bahan kisar hingga garing, naik minyak.
2.     Masukkan rempah nasi dagang yang dibancuh dengan air.
3.     Masukkan santan, bila menggelegak.. masukkan ikan yang telah direbus sebelumnya beserta asam keeping dan perasa..
4.     Biarkan lama di atas api, agar lebih serata rasanya.. dan ikan lebih lembut.
5.     Masukkan cili padi.

Acar mentah:
3 biji timun
1 batang karot
3 biji cili merah besar
2 potong nenas
1/4 kobis (setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)

Lagi sedap dihidang dengan telur rebus.




tara.. siap dihidangkan..
sedia untuk dimakan..



Syukurlah, beras wangi yang dibeli untuk kegunaan harian berjaya digunakan juga hari ini. Bila dimasak sebagai nasi putih, ianya sangat memuakkan dan agak lembik.. sehingga beras  ini dibiarkan saja oleh cikzann.. anak2 dan suami tak suka, lebih rela makan beras yang murah.. mungkin sebab tekak dah biasa makan beras murah2 je..tak payah nak beras wangi- wangi ni..






No comments:

Post a Comment