Saturday, 30 March 2013

~Patin Masak Tempoyak & Talapia Goreng~



Ada tetamu.

Oleh itu,
memikirkan menu pilihan, untuk dimasak tengahari ini..
tapi tak susahpun memikirkan menu.. 
kan ke i ni tinggal di kawasan tersohor dengan ikan 
ternakan sungai..
Tetamu istimewa dari Presint 9..
Comelnyer bby  Furqan.


Nana & Furqan yg mesraaaa..



i kerja pun tak jauh dari sungai Pahang.. 
apalagi, patin  masak tempoyak dan ikan talapia goreng lah 
jadi pilihan..
dulu masa kecik..i taklah terdedah sangat dengan ikan sungai ni..
tapi sejak i kerja kat tepian sungai Pahang.. 
selalu je dijamukan dengan patin masak tempoyak, ikan talapia bakar + air asam..
memang membuka selera.

antara bahan utama patin masak tempoyak.


jangan lupa daun kesum.


hurm.. segar2 belaka.. semua ni sudah sedia 
untuk dimasak.




Talapia or tilapia?
Oh, whatever lah..

i cadangkan, kalau nak beli ikan ni, tanya dulu.. 
ikan ni ternakan sangkar ke, kolam?
Ikan ternakan sangkar mempunyai isi yang sedap.. 
sebab dipelihara di dalam air sungai yang sentiasa  mengalir..
Jadi, pilihlah ikan talapia dan patin sangkar..

Setahu i, banyak perusahaan ternakan sangkar kat daerah Maran ni.. 
kat kg. Serengkam ada, 
kat kg. Lubuk Paku ada.. 

pilih je yang mana berkenan. Nak tahu tokey patin sangkar/talapia? Call/sms/whattsap je i..  kihkihkih...  
nanti i dapatkan no.phone diorang.. 
Hurmm. Rajin le aku ni nak cari!!
(Amboi,ada hati nak jadi ejen ikan patin plak) 

Harga kedua -dua jenis ikan ini  dalam 
lingkungan RM15 sekilogram.. 
kalau kat Maran, tak tau nak cari tokey sangkar patin, 
pi aje cari kat Pasar Tani (pagi Selasa) 
atau Pekan Sehari (pagi Ahad). 
Pasti ada terjual di situ.

ala comotnya ikan ni..
baru diperap garam + kunyit..
nak goreng aje.


masih dalam periuk..
ermmm.



Selamat Menjamu Selera..






2 comments:

  1. Sedapnya nampak masakan patin...mesti best rasa patin masak tempoyak tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaa Allah sedap dan yummy duhai tukang urut.. hihi

      Delete